– Lovleg seint av Regjeringa

Regjeringa lovar fleire læreplassar, betre skulebygg og auka lærartettleik. Elevorganisasjonen er nøgd med at pengane endeleg kjem på plass.

Svein Olav B. Langåker
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

– Det er kritikkverdig at regjeringa ventar til siste sjansen for å ta tak i desse utfordringane, men me er nøgde at elevane endeleg blir høyrt, seier Axel Fjeldavli, leiar i Elevorganisasjonen i ei pressemelding.

Etter press frå blant andre Elevorganisasjonen, set regjeringa av 375 millionar kroner i statsbudsjettet for å auke lærartettleiken. Fjeldavli meiner det er eit viktig grep for å sikre reell tilpassa opplæring og lærarar som har tid til elevane.

LES OGSÅ: – Varsellampene bør blinka

Likevel meiner han det er alt for mange uløyste utfordringar i skulen til at regjeringa kan seia seg nøgde med eigen innsats.

– Skulen er berre gratis på papiret, éin av tre elevar fell frå og det er skrikande behov for styrking av rådgjevartenesta, slår Fjeldavli fast.

– Regjeringa har hatt sju statsbudsjett på seg. Me fryktar dette er for lite og for seint til å løysa utfordringane, avsluttar Fjeldavli.

LES OGSÅ: Slik blir statsbudsjettet

Dette blir endringane i skulen:
Regjeringa føreslår å styrkja grunnopplæringa samla sett med drygt 480 millionar kroner.

 • undervisninga på ungdomstrinnet skal gjerast meir praktisk og variert, mellom anna gjennom betre arbeidsmåtar. I satsinga inngår 157 millionar kroner til auka lærartettleik på ungdomstrinnet som ei fireårig tilskotsordning. Prøveordninga skal brukast til å skaffe erfaring og kunnskap om effekten av auka lærarressursar og betyr 1,5 milliardar over ein fireårsperiode.

• Det skal innførast valfag på 9. trinn hausten 2013 (valfag for 8. trinn blei innført frå hausten 2012).

• Strategien for ungdomstrinnet skal styrkjast. Den inneber at det skal satsast på kompetanseutvikling i klasseleiing, lesing, skriving og rekning. Den samla løyvinga til strategien blir på om lag 80 millionar kroner i 2013.

• Prosjektet Ny GIV skal vidareførast med 185 millionar kroner. Innsatsen for å få fleire til å gjennomføre vidaregåande opplæring utgjer 500 millionar over tre år. Alle ungdomsskular og vidaregåande skular i landet vil i løpet av 2013 ha fått skulert minimum to lærarar i grunnleggjande lese-, skrive- og rekneopplæring, det vil seia om lag 3600 lærarar.

• Det skal vere éin veketime med kulturskuletilbod i skule/SFO-tida på barnetrinnet (1.–4. trinn) frå hausten 2013. Til dette blir det foreslått å løyve 73,8 millionar kroner. Tilbodet skal vere frivillig for elevane.

Gå til temasida vår for statsbudsjettet!