Skulehelsetenesta skal løftast

Anders Veberg
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Tilbodet som møter unge med helseproblem på skulen er for dårleg mange stader, meiner fleire ungdomspolitikarar.

– Eg meiner det er likegyldig om norske elevar er verdas beste i matte, om dei ikkje orkar å stå opp om morgonen, seier leiar i KrFU, Emil André Erstad.

Dei siste åra har problema til unge fått ny drakt og auka fokus. Kroppspress, prestasjonsangst og ein overfylt kvardag med krav om å vera best i alt gjer at mange bukkar under for presset. Dette kjem på toppen av dei klassiske problema som pubertet og seksualitet.

No skal dette endrast på, seier Helsedirektoratet.

– For første gong blir det no laga ei nasjonal fagleg retningslinje for helsestasjon og skulehelseteneste. Alle kommunar har plikt til å ha eit fagleg forsvarleg tilbod om helsestasjons- og skulehelseteneste. Helsedirektoratet har no tilrådd ei styrking av desse tenestene ved å gjera grava til innhald meir tydelege i lov, forskrift og retningslinje, seier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Rolf Windspoll.

LES OGSÅ: Ønskjer satsing på skulehelsa

Fleire ressurspersonar
Ønsket frå ungdommen går ikkje berre på fagleg styrking, men også ei anstendig auke i personell.

– Det me ser i dag er at det er for få ressurspersonar i skulen. Ein ting er lærarar fordelt på elevar, men det handlar òg om å få andre yrkesgrupper inn i skulen til å ta vare på eleven. Fleire helsesøstrer, skulepsykologar som eit lågterskeltilbod, slik at alle skal ha det bra, seier Kristoffer Hansen, påtroppande leiar i Elevorganisasjonen.

I dag er det lite som kan seiast om korleis den styrka skulehelsetenesta vil sjå ut – men Helsedirektoratet kan fortelja at det blir sett av meir pengar.

– Eit anna tiltak er ei tilskottsordning der kommunane kan søka om midlar til å styrka skulehelsetenesta i vidaregåande opplæring. Regjeringa har også sett av 385 millionar kroner i kommunane sine frie inntekter for 2015 som er tenkt til å styrka arbeidet med helsestasjons- og skulehelsetenesta.

LES OGSÅ: – Eg kan ikkje få til absolutt alt

Ser alvoret i psykisk helse
Spesielt ei satsing på skulepsykologar er etterlyst – mykje av problema unge møter er psykiske framfor fysiske. Rolf Windspoll kan fortelja at Helsedirektoratet er bevisst på dette i dei nye retningslinjene som blir laga.

– Psykisk helse blir sentralt i den nye retningslinja. Stress og kroppspress er døme på dette. Skulen og skulehelsetenesta må samarbeida og ha oversikt over utfordringsbiletet i lokalmiljøet, seier Windspoll, og trekk fram kroppspress som eit døme. Er det mykje kroppspress i eit miljø, vil ein prøva å nå ut til heile elevgruppa, samstundes som ein vil styrka sjølvkjensla til kvar enkelt.

– Me møter alle utfordringar i livet, og målet er at barn og unge skal ha verktøy til å takla det på best mogleg vis, avsluttar Windspoll.

LES OGSÅ: Hoppar over frukosten for sminken