Regjeringa har vurdert å forby tobakk for kommande generasjonar

Nynorsk Pressekontor
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Regjeringa har også diskutert å forby smakstilsett snus.

– Noreg har vore eit land som sette seg i førarsetet i folkehelsearbeidet. Det er viktig for oss å stramme opp rammene og retninga, seier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Hans Inge Myrvold til VG.

Ny tobakkstrategi

I mars legg helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fram Folkehelsemeldinga, der regjeringa mellom anna kjem med ein ny tobakksstrategi. Det langsiktige målet er eit tobakksfritt samfunn.

I 2022 vedtok New Zealand eit livsvarig tobakksforbod for kommande generasjonar. Folk som var 14 år eller yngre då lova tredde i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovleg vis.

– Det er heilt klart noko vi har teke med inn i arbeidet, og som vi har jobba med. For Sp har det vore eit viktig bidrag inn i diskusjonane, seier Myrvold.

– Uaktuelt

Men det kan vere at det blir med diskusjonane. Senterpartiets stortingsgruppe vil nemleg ikkje godta verken generasjonsforbod mot tobakk eller forbod mot smakstilsett snus.

– Det er uaktuelt for Senterpartiets stortingsgruppe å gå inn for noko forbod mot snus og tobakk, seier Geir Pollestad til VG.

Rundt sju prosent nordmenn mellom 16 og 74 år røykte dagleg i 2022, ifølgje Helsedirektoratet.


Lidia ligg på ei seng med ein labrador retriever.

Lidia med hunden Michael som no er med besteforeldra. Foto: Privat