Synnøve Marie Sætre (27) er nytilsett formidlar i Ivar Aasen-tunet.

Runar Bjørkvik Mæland
Publisert
Oppdatert 13.05.2018 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Synnøve Marie Sætre (27), kjent for trufaste Framtida.no-lesarar som tidlegare leiar i Norsk Målungdom, er tilsett som ny formidlar i Ivar Aasen-tunet i Ørsta. Det tyder mellom anna at ho skal fortelja born, vaksne og turistar om reisene og fottøyet til Ivar Aasens, og om skriftspråket han skapte.

Sætre kjem sjølv frå Ørsta, men har budd mange år i Oslo og utdanna seg til lektor med vekt på historie, nordisk og pedagogikk. No held ho på med ein mastergrad i nynorsk skriftkultur ved Høgskulen i Volda for å toppa heile kransekaka.

Me ringer Sætre, som har vore i gang med formidlarjobben i ei veke alt.

Moteikonet

– Gratulerer med ny jobb! Er dette drøymejobben?

– Takk! Ja, det er absolutt ein jobb som er midt i blinken.

– Kva er din topp 1 morofakta om Ivar Aasen?

– Det må bli bollesveisen; at han mest sannsynleg hadde bollesveis heile livet. Me veit ikkje sikkert akkurat korleis han såg ut, men ut frå dei skildringane verkar det slik. Moteikonet Ivar Aasen.

– Kult! Kva er din topp 1 morofakta om nynorsk?

– Det er litt artig at nynorsken og målsaka har gjort at ein statsminister måtte gå av. Han heitte Wollert Konow, og heldt ein tale for ungdomslaget der han talte for nynorsk. Det vart litt i overkant for Høgre-folka i regjeringa.

Ikkje noko giftarmål

– Kva er det vanlegaste spørsmålet du får når du har omvisingar?

– Folk har lurt på Aasen sitt personlege liv, og kjærleikslivet hans. Det er også mange som er imponerte av reiseverksemda hans og lurer på korleis det var mogleg.

– Kva svarer du då?

– Om kjærleikslivet er det ikkje så mykje me veit. Han var forlova med Berte (Paulsdotter Vike, journ.mrk.), men det skar seg av ein eller annan grunn, så det blei ikkje noko giftarmål. Det er kanskje like greitt, så han fekk tid til all reisinga.

– Det blir sagt at han fridde tre gonger og fekk nei tre gonger, men det veit me eigentleg ikkje.

Kino, folk og trikk

– Du har flytta til bygda; kva kjem du til å sakna i Oslo?

– Eg kjem til å sakna kinotilbodet, i alle fall. Og folk, så klart; det er rart å flytta frå heile det sosiale nettverket sitt. Og trikken. Det er nok dei tre tinga eg saknar mest.

– Kjem du til å sakna hyggetyranniet?

– Kva, finst det eit hyggetyranni?

– Agnes Ravatn meiner det.

– Åja, det veit eg ikkje. Eg trur ikkje eg kan svara på det.