Denne «biffen» er 3D-printa – og av plantar
Det Barcelona-baserte firmaet Nova Meat lagar plante-«biff» ved hjelp av moderne teknologi.
Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.
3D-printing kan brukast til så mangt – ein kan lage handprotesar, kroppsrealistiske utstillingsdokker, eller ekstradelar, som dei gjer på Den internasjonale romstasjonen.
No har eit spansk firma også nytta teknologien til å lage «biff».
Det skriv fleire internasjonale aviser, mellom andre BBC og The Guardian.
– Den heilage gral
Den Barcelona-baserte bedrifta Nova Meat vart grunnlagt i 2018, og har som mål å leie an i ein ny generasjon av plantebaserte kjøtprodukt.
Ved hjelp av 3D-printing lagar bedrifta plantebasert «biff» av erter, ris, tang og andre ingrediensar.
– Eg starta med biff, trur eg, fordi det er den heilage gralen av plante-basert kjøt, seier Guiseppe Scionti til The Guardian.
– Det er det vanskelegaste.
Scionti er grunnleggjaren av Nova Meat, og har tidlegare arbeidd som forskar og universitetslektor hjå det Polytekniske universitetet i Catalonia, der han dreiv med vevsbygging.
Då han klarte byggje vev som likna dyrevev vart han inspirert:
– Kvifor kan eg ikkje bruke denne teknologien i gastronomi, slik at eg kan lage ei kjøterstatning? seier Scionti i ein informasjonvideo frå Nova Meat.
Realistisk kjøtimitasjon
3D-printinga gjer det mogeleg å leggje dei ulike plantefibera i «biffen» på kryss og tvers, og såleis imitere muskelvev frå kjøtbiff.
Guiseppe Scionti fortel BBC at denne strategien gjer det mogeleg å etterlikne konsistensen og tyggemotstanden, samt smaken og ernæringsverdien frå ulike typar kjøt og sjømat.
Nova Meat seier til The Guardian at plante-«biffen» vere tilgjengeleg i spanske og italienske restaurantar i år, før produksjonen vert oppskalert i 2021.
- Les også om rapporten som seier: Dagens kjøttindustri blir utkonkurrert innan 2040