FN-rapport: Verda er på veg mot ei temperaturstigning på opp mot 3,1 grader i løpet av hundreåret

Dagens klimapolitikk kan resultere i ei global oppvarming på meir enn 3 grader innan slutten av hundreåret, konkluderer ein FN-rapport.

NPK-NTB-Reuters-Ritzau
Publisert

Det er meir enn dobbelt så mykje som målet på 1,5 grader som vart avtalt for nesten eit tiår sidan.

Det går fram av den årlege «Emissions Gap»-rapporten, som samanliknar lovnadene om kutt i klimautslepp med dei reelle behova for kutt. FNs miljøprogram (Unep) står bak rapporten.

Held utsleppa fram som no, meiner forfattarane at temperaturstigninga mest sannsynleg vil ende på mellom 2,6 og 3,1 grader i 2100.

– Det triste i rapporten i år, er at det faktisk ikkje er nokon globale teikn til vesentlege framsteg, seier Anne Olhoff, som er sjefrådgivar ved Unep Copenhagen Climate Centre og vitskapleg redaktør for rapporten.

– Vi står meir eller mindre på staden kvil frå i fjor. Vi har sett ei stigning i utsleppa av drivhusgassar i staden for eit fall, seier ho.

– Basert på den eksisterande politikken går vi mot ei global oppvarming på 3,1 grader. Viss alle landa fullt ut lever opp til dei måla dei har sett seg fram mot 2030, ser vi likevel framleis ei global oppvarming på 2,6 til 2,8 grader, seier ho.

Ifølgje rapporten vil ei temperaturstigning i denne storleiksordenen vere katastrofal og ha øydeleggjande verknad på menneske, planeten og økonomien.

Akkurat no har vi hatt ei temperaturstigning på 1,3 grader, ifølgje Olhoff.