Greta Thunberg vil ikkje ha Nordisk råds miljøpris

Svein Olav B. Langåker
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Greta Thunberg nektar å ta imot Nordisk råds miljøpris

Miljøprisen blei delt ut av den svenske miljøaktivisten Noura Berrouba i Stockholm konserthus tysdag kveld.

Isabelle Axelsson og Sophia Axelsson frå FridaysForFuture representerte Greta Thunberg, og framførte bodskapen hennar frå scenen. Thunberg seier at miljøet ikkje treng fleire prisar.

Sjølv er Greta Thunberg på reise på det amerikanske kontinentet. Ho skal etter planen delta på klimaforhandlingane til FN i Chile i desember.

Refsar Noreg

I ei melding på Instagram refsar Greta Thunberg blant anna Noreg for oljepolitikken vår. Ho viser til at Noreg nyleg har delt ut rekordmange lisensar for oljeleiting og opninga av Johan Sverdrup-feltet som skal produsera olje og gass i 50 år framover.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

I have received the Nordic Council’s environmental award 2019. I have decided to decline this prize. Here’s why: “I am currently traveling through California and therefore not able to be present with you today. I want to thank the Nordic Council for this award. It is a huge honour. But the climate movement does not need any more awards. What we need is for our politicians and the people in power start to listen to the current, best available science. The Nordic countries have a great reputation around the world when it comes to climate and environmental issues. There is no lack of bragging about this. There is no lack of beautiful words. But when it comes to our actual emissions and our ecological footprints per capita – if we include our consumption, our imports as well as aviation and shipping – then it’s a whole other story. In Sweden we live as if we had about 4 planets according to WWF and Global Footprint Network. And roughly the same goes for the entire Nordic region. In Norway for instance, the government recently gave a record number of permits to look for new oil and gas. The newly opened oil and natural gas-field, ”Johan Sverdrup” is expected to produce oil and natural gas for 50 years; oil and gas that would generate global CO2 emissions of 1,3 tonnes. The gap between what the science says is needed to limit the increase of global temperature rise to below 1,5 or even 2 degrees – and politics that run the Nordic countries is gigantic. And there are still no signs whatsoever of the changes required. The Paris Agreement, which all of the Nordic countries have signed, is based on the aspect of equity, which means that richer countries must lead the way. We belong to the countries that have the possibility to do the most. And yet our countries still basically do nothing. So until you start to act in accordance with what the science says is needed to limit the global temperature rise below 1,5 degrees or even 2 degrees celsius, I – and Fridays For Future in Sweden – choose not to accept the Nordic Councils environmental award nor the prize money of 500 000 Swedish kronor. Best wishes Greta Thunberg”

Et innlegg delt av Greta Thunberg (@gretathunberg)

– Me må akseptera kutt i forbruket vårt

Temaet for årets pris var «initiativ som fremjar berekraftig forbruk og produksjon ved å gjera meir og betre med mindre», skriv Nordisk Råd om Miljøprisen sin.

Carlo Aall nominerte Greta Thunberg til miljøprisen til Nordisk Råd. Foto: Endre Hilleren / Vestlandsforsking

Carlo Aall frå Vestlandsforsking representerer Noreg i priskomitéen, og nominerte saman med svenskane Thunberg.

– Greta Thunberg har aktualisert kritikken av økonomisk vekst, og har nådd breitt ut med ein bodskap få har fronta sidan 1970-talet: Me må rett og slett akseptera kutt i forbruket vårt, seier han i ei pressemelding frå Vestlandsforsking.

Aall viser til at Time Magazine kåra Greta Thunberg til ein av verdas mest innflytelsesrike tenåringar i 2018. Når ho møter motstand og vaksne seier at det ikkje er noko poeng i å gjera noko – løpet er allereie køyrd, konstaterar ho: «Ein er aldri for liten til å gjera ein skilnad».

Greta Thunberg under Klimatoppmøtet til FN 2019. Foto: FN