Med sommar og sol rett rundt hjørnet, minner Kreftforeningen om at over 2.200 nordmenn får føflekkreft kvart år. Mange av tilfella kan unngåast.
NPK-NTB
NPK-NTB

På hudkreftdagen 22. mai åtvara Kreftforeningen nordmenn mot kreftrisikoen som følgjer med sommarsesongen.

– Vi kan alle gjere noko for å redusere risikoen for å få føflekkreft. Dei fleste tilfella er eit resultat av mykje utesol. Å ha gode solvanar er det viktigaste, men det enklaste du kan gjere er å ikkje bruke solarium, seier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Les også: Regjeringa ønsker ikkje å greie ut eit mogleg forbod mot solarium. – Vi er svært skuffa, seier Kreftforeningen.

Solarium bør veljast vekk

Noreg ligg på verdstoppen i føflekkreft, også kjent som melanom. Ifølgje Kreftforeningen kjem krefttypen av overdriven soling, særleg solforbrenning. Bruk av solarium aukar også faren. Jo tidlegare ein startar å bruke solarium, desto meir aukar risikoen for føflekkreft.

– Det finst inga kjent nedre grense for kva som er trygg solariebruk. Det betyr at du ikkje kan ta litt solarium og tenkje at det er trygt. Derfor bør solarium veljast heilt bort, seier Ryel.

Les også om Susanne Elstad (25) som på det meste tok solarium ein time dagleg: – Det blei rett og slett ein sjukdom, utan at eg var klar over det

LES OGSÅ

ANNONSE