Framandkrigar er årets ord

Anders Veberg
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Dette er årets nyord

Språkrådet har kåra årets ord saman med Gisle Andersen, nyordsforskar ved Norges Handelshøgskule (NHH). Tidlegare har ord som sakte-TV, naving og rosetog blitt årets ord. I år er det framandkrigar eller fremmedkriger, skriv Språkrådet i ei pressemelding.

Sjå video der Gisle Andersen forklarar alle orda i botnen av saka.

LES OGSÅ: Eit forsvar for feilskriving

Syria og Irak
Språkrådet og Andersen har mellom anna nytta eit verktøy som plukkar opp nye ord frå store riksaviser og regionsaviser, og i år har framandkrigar markert seg mest.

– Borgarkrigane i Syria og Irak har prega nyheitsbiletet i år, og konflikten har komme tettare innpå oss ved at nordmenn har reist til krigsområda for å kjempa – hovudsakleg for islamistane, men òg på motstandarane si side, skriv Språkrådet i pressemeldinga.

2014 har vore eit år der me fekk bruk for eit nytt ord, meir treffande enn til dømes leigesoldat og frontkjempar, skriv Språkrådet vidare.

– Framandkrigar er eit treffande ord som me trur vil etablera seg i språket.

Framandkrigar er ikkje eit heilt nytt ord – det dukka opp allereie i 2010, men det var i 2014 det først vart brukt mykje.

LES OGSÅ: Når såg du sist ein zomromcom?

Virale emojis
Det var fleire andre nyord som etablerte seg i 2014, og fleire av dei var muntrare enn framandkrigar.

Som i fleire av dei seinare åra har teknologi og utvikling markert seg – i 2010 var app årets nyord, og sakte-TV frå i fjor. I 2014 var mellom anna viral, emoji og mobilnakke på topp 10-lista.

– Ein ser det stadig oftare: Me sit med bøygd nakke over mobilen eller nettbrettet. Me veit ikkje om belastinga for nakken vert ein folkesjukdom i framtida, men trur at ordet mobilnakke har kome for å bli i språket vårt, seier Språkrådet.

Mobilnakke kom på sjuandeplass i oversikta. På tredjeplass kom faktisk eit låneord frå japansk.

– Ein emoji er eit lite symbol som vert brukt for å uttrykke kjensler i sms-ar eller på sosiale medium. Både bruken av symbola og ordet har auka i år, skriv Språkrådet.

LES OGSÅ: Tone Damli får støtte frå nynorskforkjempar

Her er topplista for nyord i 2014:
1. framandkrigar/fremmedkriger

2. viral

3. emoji

4. pøbelgran

5. stordata

6. gittercelle

7. mobilnakke

8. luseskjørt

9. ståhjuling

10. deleøkonomi

LES OGSÅ: Syriske studentar i krig