Yrket mitt: Kaj (25) eig åtte matbuer og ein restaurant

Du må ha sosiale antenner for å kunne selje bakt potet, meiner Kaj Hereid Myklatun, mannen bak matsuksessen «Pota Madre».

Ingvild Eide Leirfall/Åshild Slåen
Publisert

– Det gjekk langt over forventning etter første dagen, skriv Kaj Hereid Myklatun på e-post til Framtida.no.

Myklatun slutta som bar-manager i Bergen 1. september i 2024. Berre ein månad seinare, 6. oktober, opna han matvogna «Pota Madre», som serverer bakt potet. I dag har han åtte matbuer forskjellige stader i landet.

– Eg har hatt lyst å starte som entreprenør sidan eg var liten, helst innan biologi, men det vart mat- og serveringsbransjen. Det er på grunn av at eg har mest fysisk erfaring her, and I know the game.

 

Kaj Hereid Myklatun

Alder: 25 år

Frå: Eidfjord, Hardanger

Yrke: Grunnleggjar og dagleg leiar av Pota Madre og Knaus restaurant og bar.

Utdanning: Bachelor i biologi

Lettare med matvogn

Myklatun starta opp Knaus restaurant og bar med mora si i 2022 i Eidfjord, der han er frå, men han hoppa av etter to år, og flytta vidare. Planen var å starte restaurant i Bergen, men det vart heller bakt potet på hjul.

– Det var enklare og kortare dørstokkmil med matvogn, og eit meir realistisk første steg.

Han fekk ei brakopning i Odda, der «Pota Madre» selde ut første dagen.

– Eg har alltid vore pessimistisk og tenkt «worst case scenario» når eg planlegg ting.

Det vart ikkje naudsynt med «Pota Madre». No går mykje av arbeidsdagane hans med til å ha møte med managerar og driftssjefar, telefonar med leverandørar og andre møte. Han brukar tid på å få oversikt over økonomien, besøke designarar, montere maskinar, og setje i gang med nye ting.

Utdanninga er litt med

Bacheloren i biologi blir ikkje brukt veldig i kvardagen.

– Utanom meir rasjonell og objektiv tenking.

Han tenker spesielt på korleis du kjem fram til gode svar nå du studerer i fellesskap, ved å hive ut idear, prøve dei ut og falsifisere dei, til du kjem fram til betre idear og ein fasit.

Å prøve ut ideane sine gjennom den faktiske marknaden, er noko av det beste ved jobben.

– Og sjå korleis kundar og publikum tek det, og så tilpasse det deretter. Du får gjort kva du vil, testa alt mogleg, og jobba med folk du likar i prosessen.

Det mest utfordrande er å halde orden i sysakene, vere oversiktleg og ryddig. Både økonomien og rutinane må vere på plass.

Viktig å vere sosial

Han trur folk flest ikkje forstår kor mykje små detaljar har å seie for ein slik jobb.

Når matbua dukkar opp ein stad, trekkjer det mange folk. | Foto: Privat

– Og kva meirarbeid det potensielt gjer. Ting som høyrest enkelt ut og blir bagatellisert, er eigentleg kjempeviktig og tidkrevjande.

I alle fall når han må ha kontroll på så mange matbuer. Myklatun meiner yrket passar best for dei med god arbeidskapasitet.

Myklatun vil dele humor på vegen vidare. | Foto: Privat

– Folk som toler stress, usikkerheit og risiko og er flinke med folk. Eg kan ikkje leggje nok trykk på kor viktig det er å kunne ha med folk å gjere. Både sosiale antenner for kven du skal arbeide med og lage avtalar med, og korleis du skal oppføre deg med andre.

– Kva er det mest utrulege som har hendt deg på jobb?

– All hjelpa og støtta eg har fått frå vennar, kjenningar og familie.

– Kva draumar har du for framtida?

– Setje i gang og setje i verk ting som gjer livet til folk enklare og meir behageleg i stor skala. Pluss å dele humor på vegen.