Statsbudsjettet 2023: Studentane får 9022 kroner meir i studiestøtte

Norsk studentorganisasjon gler seg over auka studiestøtte, men er skuffa over at regjeringa ikkje snur på forslaget om skulepengar for internasjonale studentar.

Nynorsk Pressekontor
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

I forhandlingane med SV har Arbeidarpartiet og Senterpartiet gått inn for å auka studiestøtta enno meir enn i statsbudsjettforslaget som vart lagt fram i oktober.

Regjeringa har lagt 300 millionar kroner på bordet, noko som inneber 9022 kroner ekstra i året til kvar student.

Studiestøtta blir fordelt på lån og stipend og gjeld for studieåret 2023–24.

Utdanningspolitisk talsperson i Arbeidarpartiet Elise Waagen. Foto: Stortinget

– Dette er eit solid løft for studentane, som kjem veldig godt med i den tøffe økonomiske situasjonen vi lever i no. Eg er glad for at studentar no kan får meir pengar å rutte med, seier utdanningspolitisk talsperson i Arbeidarpartiet Elise Waagen.

Ho påpeikar at regjeringa tidlegare har teke grep for å få opp byggjetempoet. Dei har mål om 3.000 nye studentbustader i året.

– Vi veit at den klart største enkeltutgifta for dei fleste studentar er husleige, så det viktigaste grepet vi kan gjere for å betre økonomien til studentane, er å byggje fleire rimelege studentbustader.

Kjempar vidare for 1.5G

I Senterpartiet og Ap sitt forslag til statsbudsjett for 2023 auka studiestøtta med 3600 kroner. Etter forhandlingane med SV har støtta auka til 9022 kroner.

Leiar i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Maika Godal Dam, kallar det ein siger med bismak.

Studiestøtta ser no eit løft som er sårt etterlengta. Vi er klare for å ta kampen for at dette ikkje stoppar her og at studiestøtta allereie ved neste års budsjettprosess når opp til 1.5G, seier Godal Damn i ei pressemelding.

G står for grunnbeløpet i folketrygda, som i 2022 er 111 477 kroner.

NSO kallar det ein siger med bismak

Godal Dam er ikkje nøgd med skulepengane for internasjonale studentar. Regjeringspartia har i forhandlingar med SV ikkje gått tilbake på å innføra studieavgift for internasjonale studentar frå utanfor EU.

Her bryt ein med eit viktig prinsipp om at høgare utdanning i Noreg skal vere gratis for alle. Det er takka vere regjeringa og deira brot på eiga plattform at dette blir gjennomført, og at det kjem til å vere lommeboka som avgjer kven som får studere. Dette er ikkje anna enn veldig skuffande, seier Godal Dam.


Illustrasjonsfoto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass/flickr/CC BY-SA 2.0