– Tamt budsjett for nynorsken

Men Noregs Mållag er godt nøgd med at staten tek økonomisk ansvar for ei solid markering av Språkåret 2013.

Svein Olav B. Langåker
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Språkåret er ei nasjonal feiring av språkmangfaldet i Noreg, samstundes som det markerer at det er 200 år sidan Ivar Aasen vart fødd. Som Framtida.no har skrive før får det til saman eit tilskot på 6,5 millionar kroner. 

– No ligg alt til rette for ei anstendig feiring av både eldre og nyare delar av det norske språkmangfaldet, og det er eit godt høve til å setja søkjelys på språkpolitiske spørsmål, seier leiar i Noregs Mållag, Håvard B. Øvregård. 

Øvregård er ikkje like nøgd med tilskotet for 2013 til andre nynorskinstitusjonar. 

– Norsk Ordbok, Det Norske Teatret, Landssamanslutninga av nynorskkommunar og Nynorsk Pressekontor driv viktige prosjekt som er knytte til jubilea i 2013 og 2014 eller som er viktige for å nå sentrale mål i den statlege språkpolitikken. Eit samla lyft på mange felt ville ha vore det optimale for å nå dei ambisiøse måla. Særleg uheldig er det at støtta til Norsk Ordbok sviktar i innspurten. Etter ei tung satsing over fleire år for å koma i hamn til grunnlovsjubileet, er det uforståeleg at Kulturdepartementet no spenner bein under framdrifta for å spara ein halv million, seier Øvregård.

Fleire lokale tiltak
I budsjettet er det ei tydeleg styrking av prosjektmidlar til tiltak som bidreg til å nå måla i grunnopplæringa, og midlane skal gå til frivillige organisasjonar. 

– Vi vonar dei velutvikla planane våre for å styrkja lesing av nynorsk litteratur i grunnskulen og arbeidet vårt for å hindra målbyte frå nynorsk til bokmål er to viktige prosjekt som kan få støtte her, seier Øvregård.  

Vidare vekst for Hauge-senteret
Løyvinga til Nynorsk kultursentrum gir rom for auka driftsmidlar til Olav H. Hauge-senteret.

– Følgjer Hordaland fylkeskommune og Ulvik herad opp sine løyvingar, kan vi truleg tilsetje den fjerde og siste medarbeidaren ved Hauge-senteret hausten 2013, seier direktør Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum.

– Diverre manglar statsbudsjettet investeringsmidlar til basisutstilling i Hauge-senteret. Målet er å opne i mai 2014, men først må vi skaffe pengane, seier Grepstad.

Allkunne held fram
Regjeringa fører vidare den årlege løyvinga til Allkunne AS. I sommar tok Nynorsk kultursentrum over som eineeigar av selskapet og svarar dermed også for denne løyvinga.

– Allkunne skal gi skulen og allmenta godt stoff på nynorsk på Internett. Løyvinga set oss i stand til å halde fram med dette viktige prosjektet til glede for jamt fleire brukarar på nett og mobil, seier dagleg leiar Audhild Gregoriusdotter Rotevatn i Allkunne AS.