Bodø lokkar studentar med pengar

Nynorsk Pressekontor
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Ved Nord universitet i Bodø er det 1.131 studentar som har bustadadresse ein annan stad enn i Bodø.

For kvar student som melder flytting, taper den opphavlege heimkommunen om lag 25.000 kroner året i såkalla innbyggjartilskot frå staten.

For små kommunar med få innbyggjarar, kan dette bli store beløp. Tal frå Telemarksforskning viser at Kristiansand kommune tener rundt 20 millionar kroner i året på eit liknande tiltak som det i Bodø, skriv Avisa Nordland. Også studiestader som Bergen, Stavanger og Bø har innført støtteordningar for studentar som melder flytting.

Les også: Studenthybelen til Magnus (21) er ein båt

Bølla i klassen

Forslaget til Høgre, Venstre, MDG og KrF i Bodø bystyre blir derfor ikkje spesielt godt mottatt av nabokommunane til fylkeshovudstaden i Nordland.

– Det er utruleg skammeleg at dei kan finne på noko sånt. Eg blir rett og slett forbanna, seier Sortland-ordførar Tove Mette Bjørkmo frå Arbeidarpartiet, til NRK.

– Bodø opptrer som bølla i klassen, og dette er skikkeleg kjipt, seier Vestvågøy-ordførar Remi Solberg, også han frå Arbeidarpartiet.

Høgres ordførarkandidat i Bodø, Lars Vestnes innrømmer at forslaget handlar om å hente inn pengar i kommunekassa.

– Dette er ei ordning som byrjar å bli vanleg i dei store høgskule- og universitetsbyane. Og vi har funne det riktig å gjere det same i Bodø.

Les også: Derfor trivst studentar i Trondheim