Framtida.no åpner for bokmål

Runar Bjørkvik Mæland
Publisert
Oppdatert 04.06.2017 19:06

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

(Denne saka vart publisert i samband med 1. april.)

Framtida.no mykner fra i dag opp sin redaksjonelle linje vedrørende språk.

– Siden starten i 2010 har vi bare publisert stoff på nynorsk. Vi skal fortsette å være et fyrtårn for nynorsk på nett, men vi innser også at språklig toleranse må gå begge veier, og åpner derfor for enkelte saker på bokmål, fremsetter redaktør i herværende avis, Svein Olav Langåker.

I en meddelelse henleder han oppmerksomheten på de nylige uttalelser fra VGs redaktør Gard Steiro, hvori planene om den vordende språklige bestrebelse har sin opprinnelse.

LES OGSÅ: Opnar opp for meir nynorsk i VG

Det skal ikke formummes at denne kunngjørelse har avstedkommet reaksjoner blant enkelte purister i målbevegelsen, som i øyeblikkets befippelse sågar har satt kaffen i vrangstrupen. Til disses vederkvegelse understrekes dog at bokmålets benyttelse vil henføres til visse avgrensede spalter beliggende i avisens kulturseksjon.

– Vi vil i første omgang opprette en diktspalte på bokmål, fordi bokmål er så fint i dikt. Vi er litt mer usikre på om bokmål egner seg like godt i nyhetsjournalistikken, tilføyer Langåker.

LES OGSÅ: Inga nynorskbølgje i Oslo-avisene

Tross disse betenkeligheter vil Langåker dog ikke utelukke en forsiktig utvidelse av bokmålets utbredelse. I så henseende peker han på avisens samarbeid med landets studentaviser.

– Vi er åpne for å teste ut om våre lesere forstår nyhetsstoff på bokmål fra Universitas. Nynorskbrukere er jo tross alt mer intelligente enn gjennomsnittet, fremsetter redaktøren.

LES OGSÅ: Nynorsk som hjernetrim

Bidra til vår nye diktspalte! Send oss ditt beste bokmålsdikt på tips@framtida.no og bli med i trekningen av Bjørnsons samlede verker.