Greier du deg med fem timar søvn kvar natt, eller blir åtte litt i underkant? Nokon klarar seg med lite søvn – kven det er, ser du i genene.

Aftenposten skriv om gen og mutasjonen som kan påverka døgnrytmen din, og kor mykje søvn du eigentleg treng. Med døme som Margaret Thatcher, Napoleon og Leonardo da Vinci – historiske personar som skal ha klart seg med få timar søvn – blir mutasjonen i DEC2-genet forklart.

Den nye forklaringa på kvifor nokon treng mindre søvn enn andre kjem som eit resultat av ein amerikansk søvnstudie, og kan vera viktig for å forklara og behandla ulike søvnforstyrringar i framtida.

Forskarane oppdaga mutasjonen i genet hos ei mor og ei dotter som var med i studien, og som var opplagde og friske kvar dag sjølv med berre fire timar søvn. Forskarane bekrefta teorien ved å avla fram den same mutasjonen hos mus – og såg at også desse trengde mindre søvn.

Dei som treng mindre søvn søv rett og slett meir effektiv, er teorien til forskarane.

LES OGSÅ: Ungdom treng faktisk meir søvn

Uansett om du tykkjer åtte timar søvn er i underkant, eller møter opp frisk og rask etter berre fire timar i senga, må du få nok søvn. Om ikkje kan hjernen din krympa, syner ei studie gjort av Universitetet i Oslo og Universitetet i Oxford.

– Det er enno ikkje kjent om dårleg søvnkvalitet er ei årsak til endringar i hjernestrukturen, eller om redusert hjernevolum er ein årsak til søvnproblema, sa Anders Martin Fjell ved Universitetet i Oslo til Forskning.no då studien vart omtala i haust.

LES OGSÅ: Krympar hjernen med lite søvn

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 16.02

LES OGSÅ

ANNONSE