Først ut med øko-øl
Hareid får landets første økologiske bryggeri.
Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.
Dei siste åra har gode handverksbryggeri med ulike og spanande øltypar etablert seg frå Lindesnes i sør til Troms i nord. Men det har vore noko som mangla på denne mangfaldige paletten: eit økologisk alternativ som bryggjer øl på den reinaste måten utan nokon kunstige tilsettingar.
Halde på i seks år
Grim & Gryt Økobryggeri A/S har blitt grunnlagd på Hareid. Det er det første økologiske handverksbryggeriet i landet. Stiftarane, Øyvind Grimstad Gryt og Andreas Grimstad, har bryggja i lag dei siste seks åra og har like lenge planlagt oppstart av sitt eige handverksbryggeri. No er tida koma.
– Vi skal bryggje smaksrike øltypar utan bruk av filtrering, pasteurisering eller tilsettingsstoff. Grim & Gryt brukar utelukkande økologiske råvarer og også norsk korn i all ølen vi bryggjer. Vi fokuserer på berekraftige og miljøvenlege metodar i heile prosessen frå jord til glas, seier Øyvind Grimstad Gryt.
Støtte frå Innovasjon Norge
Bryggeriutstyr blir no bestilt og skal setjast opp sentrumsnært på Hareid. I førstninga skal Grim & Gryt levere øl lokalt på Sunnmøre og til utvalde stadar i dei største byane. Samtidig vil ein jobbe for å få ulike øl inn i Vinmonopolet sine sortiment, og då vil heile landet få tilgang til dei smaksrike norske økologiske øltypane.
Oppstarten har allereie blitt sikra ved å selje aksjar til småinvestorar som ser verdien av lokalt, økologisk kvalitetsøl, og godt over halvparten av finansieringa er no på plass. I tillegg har Grim & Gryt fått tilsegn om støtte frå Innovasjon Norge, som landets første økobryggeri.
– Målet er å kome med økologiske øl på marknaden i fjerde kvartal i år. Om det blir ei eiga juleøl i år har vi ikkje bestemt enno, men det er nok ikkje utenkeleg. Uansett kan vi seie at våre økologiske øltypar passar utmerka godt til all mat, julemat også, avsluttar Andreas Grimstad.