Massemønstring mot skulenedleggingar på Hamar – elevar og lærarar ber politikarane snu

– Det er inga skam å snu, formaner lærar Åse Storbråten på Berg vidaregåande skule i Lom. Ho er ein av mange hundre som protesterer mot skulekutt i Innlandet.

NPK-NTB-Peter Tálos og Steinar Schjetne
Publisert

– Eg er her på Hamar for å redde skulen vår, seier lærar Åse Storbråten ved Berg vidaregåande skule i Lom til NTB.

Ho har vore lærar ved skulen i 30 år og vektlegg kor avgjerande han er for vidareføringa av eit levande lokalsamfunn i bygda.

Det var venta at fleire tusen menneske ville komme til Hamar i bussar for å markere motstand mot avgjerda til fylkestingspolitikarane om å leggje ned dei vidaregåande skulane på Dokka og Skarnes og dessutan skulestadene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.

Då arrangementet starta klokka 13, var fylkesordførar Thomas Breen (Ap), fylkesvaraordførar Hanne Alstrup Velure (H) og fylkespolitikar Johannes Wahl Gran (MDG) blant tilhøyrarane. Det er dei tre partia som saman sikrar fleirtal for forslaget om skulenedleggingar.

Lærar ved Berg vidaregåande skule i Lom Åse Storbråten kjempar for skulen sin og lokalsamfunnet når ho deltek i demonstrasjonane på Hamar tysdag.

Politikarane på podiet

Demonstrantane overleverte til saman rundt 7000 underskrifter frå folk som er motstandarar av forslaget.

Då fylkesordførar Breen seinare gjekk opp på podiet til høglydt buing frå demonstrantane, poengterte han at sjølv om enkelte har komme med «udemokratiske mishagsytringar» i debatten om skulekutta, så har ikkje ungdommen gjort det.

– De vil møte meg med buing og plakatar, men eg har aldri kjent meg utrygg, sa Breen.

Høgre-representant Velure vart tidvis overdøyvd av buing frå publikum då ho heldt ein kort appell.

Det gjorde også MDG-representant Gran då han tok ordet. Gran måtte vente til demonstrantane var ferdige med å rope «la skulen leve» med å avslutte innlegget sitt.

– Uansett kor mykje de buar, så endrar ikkje det på det faktumet at vi berre vil det beste for dykk, sa han og vart møtt med endå meir buing.

Dei tre fylkestingspolitikarane som frontar forslaget om nedleggingar av utkantskular – fylkesordførar Thomas Breen (med mikrofon), fylkespolitikar Johannes Wahl Gran (MDG) og fylkesvaraordførar Hanne Alstrup Velure (H) – vart møtt med hissig buing frå demonstrantane på Hamar.

Politisk streik

Samtidig vart det halde politisk streik ved dei vidaregåande skulane i Innlandet i protest mot dei planlagde skulenedleggingane. Mellom klokka 13 og 14 la lærarane ved fleire vidaregåande skular i fylket ned arbeidet for å delta i ulike markeringar mot skulenedleggingar i fylket.

Leiar Thore Johan Nærbøe i Utdanningsforbundet Innlandet seier til NTB at han ikkje har oversikt over kor mange som deltek i protestmarkeringane.

Fylkesordføraren måtte avbryte TV-intervjua han gjorde etter innlegget sitt då fleire tilsynelatande svært sinte demonstrantar byrja å rope «ha deg vekk herfrå!» og «gå og legg deg!» fleire gonger.

– Det er inga skam å snu. Eg synest vi fortener ein sjanse til, seier Storbråten og viser til at skulen har stabile elevtal, lite fråfall og gode eksamensresultat.

Det var venta at fleire tusen – elevar, politikarar., lærarar og privatpersonar – ville ta turen til Hamar tysdag for å protestere mot foreslåtte skulekutt i Innlandet.

Blir vedteke onsdag

Forslaget om skulenedleggingar er vedteke med knapt fleirtal både i hovudutvalet for utdanning og i fylkesutvalet. Saka blir endeleg avgjord i fylkestinget i Innlandet onsdag.

– Dette minner meir om diktatur enn demokrati, sa 14 år gamle Thilde Kveum Bergheim om partipisken i Ap.

Demonstrasjonane tysdag var blant dei aller siste moglegheitene til å påverke den politiske prosessen.

– Dette skal gå fredeleg for seg. Det er ingen som støttar personangrep, poengterer Storbråten.

Arrangementet på Hamar skal etter planen vare til klokka 16.30 tysdag. Mellom appellar og underhaldningsinnslag drog deltakarane mellom anna i gang taktfaste «la bygda leve»-rop.