Dobbelt så mange unge uføre: Urovekkjande, meiner Riksrevisjonen

Andelen unge på uføretrygd er meir enn dobla sidan 2010, viser ei undersøking frå Riksrevisjonen. Fleire parti meiner regjeringa har svikta.

NPK-NTB-Bibiana Piene
Publisert

– Dette er ei urovekkjande utvikling. Vi har ikkje råd til at så mange unge fell utanfor arbeidslivet, seier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Måndag la Riksrevisjonen fram ei undersøking som omfattar over 340.000 unge mellom 18 og 30 år. Den viser at talet som får uføretrygd har meir enn dobla seg frå 10.000 i 2010 til over 20.000 i 2023.

Noreg har dermed flest unge uføre i heile OECD.

– Kritikkverdig

At styresmaktene ikkje greier å få fleire over i arbeid eller utdanning, er kritikkverdig, meiner Riksrevisjonen. Kritikkverdig er det midtarste av tre nivå for kritikk frå Riksrevisjonen.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen meiner auken i talet på unge uføre er urovekkjande. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB/NPK

– Mange av dei kan og vil jobbe, og styresmaktene må sørgje for at dei får høve til det, seier Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisjonen meiner mellom anna at den arbeidsretta hjelpa ikkje er godt nok tilpassa unge utanfor arbeidslivet. Dialogen mellom dei unge og Nav er mangelfull og ikkje godt nok tilpassa unge med ulike og samansette utfordringar, heiter det vidare.

Opposisjonen: – Regjeringa sviktar

Også frå opposisjonen haglar kritikken.

– Her blir det avdekt grunnleggjande svikt i oppfølginga av unge, både i Nav og i helsetenestene, seier Marian Hussein i SV.

– Denne rapporten bør vere ein vekkjar for regjeringa. Ein kan stille seg spørsmålet om dei i det heile har følgt med i timen når tala har vorte så alvorlege, seier Venstres Grunde Almeland.

Både Raudt og MDG ber regjeringa sjå til Trondheim, der Nav ønskjer å gjere det enklare for unge gjennom tillitsreforma «Et enklere Nav».

– Unge som slit, blir svikta av politikarane. Det er alvorleg både for kvar enkelt og for samfunnet, seier Seher Aydar i Raudt.

– Overmodent for reform

Også Høgre vil ha endringar.

– Denne rapporten er svært alvorleg og understrekar endå ein gong behovet for ei større reform av Navs tilnærming til unge. Systemet er overmodent for ei overhaling, meiner nestleiar Henrik Asheim.

– Det er ingen grunn til at Noreg skal liggje i toppsjiktet i OECD på unge på ytingar. Og det er klart vi kan snu den utviklinga, men det krev politisk vilje, seier han.

Lover tiltak

Og overhaling skal det bli, lovar arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover nye tiltak for å få unge uføre tilbake i arbeid eller utdanning. Foto: Heiko Junge / NTB/NPK

Om kort tid kjem ei stortingsmelding med ny politikk for å få fleire i jobb og færre på trygd, opplyser ho.

– Der foreslår vi ei rekke nye tiltak som skal bidra til at fleire unge kjem i arbeid. Dette er heilt i samsvar med Riksrevisjonens konklusjonar.

Blant tiltaka er eit forsøk med eit nytt arbeidsretta program for unge med meir vekt på aktivitet og mindre på helse.