Ho er ei av våre mest populære og mest brukte skodespelarar. No debuterer Marie Blokhus (36) som regissør med eit ferskt britisk stykke.
NPK-NTB -Trine Andersen
NPK-NTB -Trine Andersen

– Eg har alltid visst at eg på eit tidspunkt ville prøve meg på regi, seier Blokhus, som til dagleg er skodespelar på Det Norske Teatret.

Når ho regidebuterer skjer det derimot på Den Nationale Scene i Bergen.

– Eg snakka med nokre kjente om at eg kunne tenke meg å regissere ein gong i framtida. Så fekk teatersjef Agnete Haaland høyre om det og hadde eit stykke på den vesle scena ho ville ha nokon til å regissere. Så tenkte ho på meg.

– Først skvatt eg veldig då ho ringde, men så las eg stykket og det er så bra, at dette ville eg berre gjere, seier Blokhus til NTB.

«Våre barn» tematiserer blant annet ansvarsfraskrivelse. På bildet ser vi Marianne Nielsen og Iren Reppen. Foto: Thor Brørdreskift

Blokhus er ei av dei mest nytta skodespelarane våre, og har spelt mange store roller på teateret. Ho vart kjent for det store norske publikummet i NRK-komedien «Side om side», og har òg medverka i fleire filmar, som «Børning» og «Jag etter vind».

Les også intervjuet med Blokhus i samband med teaterstykket «Fulle folk»: – Mange unge lever med nesten umenneskeleg høge krav.

Skarpt og vittig

Teaterstykket ho regidebuterer med heiter «Våre barn», og er skrive av den unge britiske dramatikaren Lucy Kirkwood. Det hadde urpremiere på Royal Court Theatre i London i 2016. Originalversjonen har òg vore spelt i New York, der det vart nominert til den høgthengande Tony-prisen for beste skodespel.

Eg har alltid visst at eg på eit tidspunkt ville prøve meg på regi

Stykket finn stad i ei nær framtid og handlar om to pensjonerte kjernefysikarar, som begge har jobba ved eit atomkraftverk som no er øydelagt etter eit jordskjelv. Dei to får uventa besøk av ein tidlegare kollega, som dei ikkje har sett på 38 år.

Besøket fører til at dei blir tvinga til å ta nokre livsviktige val. Kor mykje er dei villige til å ofre for at framtidige generasjonar skal få det betre?

– Det er eit moderne drama med ein del mørk humor. Det er lenge sidan eg har lese eit stykke som har rørt meg så sterkt. Eg håpar verkeleg folk vil komme og sjå det, seier Marie Blokhus.

Ho seier at stykket er skrive på ein skarp og vittig måte, med gråt og latter om kvarandre.

Sjå den ferske traileren til teaterstykket:

Les også: Musikalen «Lazarus» er vårens storsatsing på Det Norske Teatret

Kollektiv jobbing

På scena står skodespelartrioen Marianne Nielsen, Jon Ketil Johnsen og Iren Reppen.

– Vi jobbar veldig kollektivt. Dei beste regissørane eg har jobba med, er dei som føretrekker å jobbe som eit team, seier Blokhus.

Det er lenge sidan eg har lese eit stykke som har rørt meg så sterkt

Om korleis ho synest det har vore å instruere i staden for å ta regi, seier ho:

– Eg synest det har vore veldig gøy. Dette er eit stykke på ei lita scene. Eg skal ikkje inn og lage dei store visuelle bilda. Det er både ei ulempe og ein fordel. Dette er veldig nakent, du har ikkje noko å gøyme deg bak. Men det er veldig spennande å leve seg inn i fleire karakterar på ei og same tid saman med skodespelarane, seier Blokhus til NTB.

«Våre barn» har noregspremiere på Lille Scene i Bergen 5. januar.

«Våre barn» beskrives som et oppfinnsomt og sterkt trekantdrama som griper fatt i vår tids store utfordringer. På scenen står skuespillertrioen Marianne Nielsen, Jon Ketil Johnsen og Iren Reppen. Foto: Thor Brørdreskift

Les også om førestillinga «Vår vesle» og skamma over å flytte heim til foreldrene etter studia.

Oppdatert: sundag 23. desember 2018 10.21

LES OGSÅ

ANNONSE