Legar åtvarar: Å halde tilbake ein nys kan vere farleg

Nynorsk Pressekontor
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Enkelte vel å blokkere luftvegane når dei kjenner at ein nys er på veg og dermed «svelge» heile den eksplosive krafta i nysen.

Vanlegvis er det ufarleg, men i enkelte tilfelle kan det vise seg å bli svært vondt og direkte farleg. Dette blei nyleg illustrert då ein 34 år gammal mann dukka opp på legevakta i Leicester i England, med hoven nakke og ekstreme smerter.

– Pasienten skildra kjensla av eit puff i nakken etter at han prøvde å stagge ein nys ved å halde seg for nasen og lukke munnen, forklarer legar i ein studie publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ Case Reports.

Nyset reiv opp baksida av halsen

Ei CT-skanning stadfesta/stadfest/bekrefta mistankane legane hadde: krafta frå nysen hadde rive opp baksida av halsen. Mannen – som nesten ikkje kunne svelge eller snakke – blei innlagt på sjukehus, der han blei mata gjennom slange og gitt antibiotika fram til hevinga og smerta gav seg. Han blei skriven ut etter ei veke.

– Det å stoppe ein nys ved å blokkere naseborene er ein farleg manøver, og det bør ein unngå, konkluderer legane bak studien.

I sjeldne tilfelle, har det å stagge nys ført til ein tilstand der luft blir innestengt mellom lungene, «og til og med at ein cerebral aneurisme sprekk». Ein cerebral aneurisme er ein tilstand der ein blodåre i hjernen har svulma opp.