Var det kometane som frakta byggesteinane for liv til jorda?

Svein Olav B. Langåker

Kometsonden Rosetta har funne kjemiske spor av aminosyren glysin og fosfor i komaen, atmosfæren av gass og støv, som omgjev kometen 67P Tsjurjumov-Gerasimenko.

Glysin er den enklaste aminosyren som protein er sett saman av. Fosfor er eit viktig samband i arvematerialen og dei kjemiske prosessane i celler.

LES OGSÅ: Dette bildet av ei eksploderande stjerne er historisk

– Det nye funnet til Rosetta viser at byggesteinane for liv finst på kometar, men òg i meteorittar er det funne mange typar organiske samband og aminosyrer, seier Hans Amundsen til romsenter.no. Han er geolog, astrobiolog og leiar for AMASE-ekspedisjonane som testar forsøk og utstyr som skal til Mars for å leita etter liv.

Amundsen understrekar at organiske samband finst òg fleire andre stadar i rommet, som i gass og støv mellom solsystem, og dessutan skyene av material som finst rundt stjerner og som kan verta til planetar.

LES OGSÅ: Fann både sukker og alkohol på kometen «Lovejoy»

Òg på Mars finst det ulike organiske samband. Dei har vorte danna av vulkanutbrot eller kome dit på meteorittar.

– Me veit ikkje korleis livet oppstod på jorda eller når det først dukka opp, men me trur det var tidleg i historia til planeten, seier Amundsen.

Den europeiske kometsonden har funne både vatn og magnetfelt på 67P.

Rosetta styrer solcellepanelene sine ved hjelp av teknologi fra Kongsberg.

I september 2016 er oppdraget over. Då skal Rosetta gå så nær kometen som han kan og landa på overflaten for dei aller siste målingane.

LES OGSÅ: Elon Musk føreslår å atombomba Mars

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 16.10

LES OGSÅ

ANNONSE