Ordet agurktid har ei spennande, om enn uklar, historie skal ein tru Språkrådet. Ein ting som er klart er at ordet er ei kjelde til irritasjon og latter både her i landet og i verda forøvrig. Nordmenn nemleg ikkje åleine om å bli bombardert med saker av mindre og svært lite relevans så fort gradestokken bikkar 20 grader. Ordet fins i mange språk, men kven som er opphaveleg eigar og kven som lånetakar er heller uklart.
LES OGSÅ: Suksess med uperfekt frukt
Usikre forklaringar
Ein veit at ordet har vore kjent i det norske språket sidan tidleg 1900-tal, og at det kjem frå det tyske Sauregurkenzeit(en). Opphavleg var agurktida ei dødtid i forretningslivet generelt, ikkje berre i media.
Det er minst to forklaringar på kvifor det heiter agurktid. Ei av dei seier at det tyske ordet oppstod blant kjøpmenn i Berlin allereie på 1700-talet og beskreiv den tida då dei små agurkane blei modne, sylta og lagt på glas. Dette var om sommaren, då det elles skjedde lite. At agurkane er med i bildet, skyldtes anten at berlinarane åt mye agurkar om sommaren – kanskje fordi det var mangel på anna mat – eller at bøndene kom til marknaden med varer på seinsommaren.
LES OGSÅ: Her er årets ord
Frå hebraisk?
Språkrådet luftar også at ei anna forklaring om at det tyske ordet kan stamme frå hebraiske zarót og jakrút, 'lidelses- og dyrtid’. Bakgrunnen var at jødene i tre veker om sommaren sørga over ødeleggelsen av tempelet i Jerusalem.
Som ein kuriosa kan ein nemne at ordet cucumber time vart registrert så tidlig som i 1700 og var knytt til skreddaryrket. Språkrådet føreslår at ordet kanskje vart brukt om ei periode av året då skreddarane hadde fri.