NTB-NPK
NTB-NPK

Den norske avgjerda om å seie nei til å ta imot skadde syriske flyktningar stemmer ikkje i det heile overeins med samfunnet vi sa vi ville vere etter terroren i 2011, seier advokat Geir Lippestad til Klassekampen.

LES OGSÅ: På flukt med fotoapparat

Etter terrorhandlingane samla det politiske Noreg seg om ein bodskap om at det norske samfunnet ville bli verande opent, mangfaldig og raust, men desse ideala er vanskelege å kjenne igjen i flyktningpolitikken som blir ført i dag, meiner Ap-medlemmen og styreleiaren i den sosialdemokratiske tenkjetanken Agenda.

– Det er ubegripeleg at Noreg ikkje vil ta imot funksjonshemma flyktningar frå Syria. Den mangelen på gjevmilde passar ikkje inn i forteljinga vi fortalde om oss sjølv etter angrepet for tre år sidan, seier Lippestad.

LES OGSÅ: – Lett å ta skylappar på

Grunngivinga for at dei mest sårbare flyktningane blir avvist, er manglande kapasitet i helsevesenet i kommunane.

– Sjå for deg borna som sit lemlesta i flyktningleirane rundt Syria, i rullestol, med traume og døde familiemedlemmer. Så går det norske tenestemenn der og plukkar dei vekk. Det minner om eit heilt anna samfunn enn det vi lova at vi skulle vere i 2011, seier Lippestad.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa til Aftenposten i juni at ikkje alle sjuke og skadde blir avvist, men at «det skapar eit press i kommunane og helsevesenet som vi også må ta omsyn til i utveljinga av dei 375 plassane som står att».

LES OGSÅ: Syria – ei turistperle?

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 15.53

LES OGSÅ

ANNONSE