Undersøking: Sju av ti unge meiner ungdom flest drikk meir enn foreldra trur

Fire av ti seier dei veit om foreldre som gjev alkohol til mindreårige.

Framtida
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Sju av ti unge meiner ungdom drikk meir enn foreldra trur

Undersøkinga er utført av Opinion på oppdrag frå rusorganisasjonen Actis.

– Foreldra er dei viktigaste førebyggjarane og førstelinjeforsvaret mot rusproblem hos unge. For å beskytte ungdom mot dårlege eller farlege hendingar treng vi foreldre som følgjer med, som kjenner vennemiljøet og som er edru på laurdagskvelden og klar til å hente på fest eller ta ein prat når tenåringen kjem heim, seier generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen.

Nær halvparten av ungdommane i undersøkinga er også heilt eller ganske samde i påstanden «ungdom drikk meir dersom dei får alkohol av foreldra».

– Myten om at ein kan førebyggje eller redusere alkoholkonsumet til dei unge ved å sende med dei alkohol, er nettopp det, ein myte. Forskinga viser at unge som får med seg alkohol heimanfrå, drikk denne i tillegg til alkohol som dei får tak i på anna vis, seier Gerhardsen.

1.000 ungdommar mellom 15 og 20 år over heile landet har svart på undersøkinga frå Opinion om spørsmål knytt til alkohol. Funna frå undersøkinga er i tråd med internasjonal forsking som viser at aksept av alkoholforbruk frå foreldra si side fører til høgare forbruk blant ungdom.