Høg del ferske politifolk får jobb – få av dei er faste stillingar

Ein stadig høgare del av politifolka som går ut frå Politihøgskolen, får jobb. Likevel er stadig færre av jobbane faste stillingar.

NPK-NTB-Edvin Strømme
Publisert

Frå årets kull på Politihøgskolen var det 356 studentar som vart til politifolk. Ein høg del av dei har fått seg ei stilling i politiet, noko som gler justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Justisminister Emilie Enger Mehl vart i 2023 kåra til Noregs tredje mest populære politikar.

– Regjeringa har jobba målretta for auka budsjett og fleire stillingar i politiet etter krevjande år med krig og høg prisvekst. Frå avgangsstudentane med bestått avgangseksamen i år har 319 fått jobb som politi, heile 90 prosent av kullet. Vi treng politifolka våre for å sikre tryggleik i Noreg, seier ho til NTB.

Faktisk er andelen i jobb i utgangen av september den høgaste på ti år sidan politiet starta å rapportere tala.

Færre studentar

Årets talet på uteksaminerte er det nest lågaste dei siste fem kulla. Med 356 uteksaminerte slår det fjorårskullet marginalt, men det er framleis over 300 færre enn kullet frå 2020.

Mehl seier gjengpakke 1, som regjeringa la fram i mai, mellom anna var mynta på å få politistudentane ut i jobb.

Ho meiner ein no ser effekten av dette gjennom den høge andelen tilsette.

– Nye gjengpakke 2 for 2025 vil gi politiet og påtalemakta i politiet 2,4 milliardar kroner til politifolk, grunnfinansiering og kampen mot kriminelle nettverk, fortel justisministeren.

Jobbar for fleire faste stillingar

Sjølv om talet på studentar på Politihøgskolen har gått ned, har ein ikkje klart å tilby mange faste stillingar. For fem år sidan hadde 95 prosent av dei uteksaminerte fast jobb i politiet innan utgangen av september. I 2024 er talet på 7 prosent.

Mehl grunngir delar av dei store forskjellane i tala med koronapandemien og krigen i Ukraina. Det førte til ekstraordinær sysselsetjing i politiet i form av grensekontroll og registrering av ukrainske flyktningar.

– Samanliknar vi med førre regjering frå Høgre, før pandemien og Ukraina, ser vi at dette er ein auke på 70 prosentpoeng samanlikna med 30. september 2020. Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering har prioritert politiet i alle budsjetta våre, seier Mehl.

Ei av prioriteringane framover vil vere fleire faste jobbar.

– Samfunnet treng fleire flinke og engasjerte politifolk. I forslaget til statsbudsjett for 2025 foreslår vi å styrkje politiet med 2,4 milliardar kroner til neste år, mellom anna for å få fleire politifolk ut i gatene, seier Mehl.