Det internasjonale skiforbundet kallar klimaendringane ein eksistensiell trussel for idretten

No går FIS i partnarskap med meteorologiorganisasjonen i verda for å innhente meir kunnskap.

NPK-NTB-Stian Grythaugen
Publisert

Ifølgje skitoppane er det første gong FN-organet FNs meteorologiorganisasjon (WMO) inngår eit samarbeid med eit internasjonalt idrettsforbund.

Til grunn for avtalen som er inngått, ligg frykta til FIS-leiinga for at klimaendringane vil ta strupetak på tradisjonelle idrettar som langrenn, alpint, kombinert og snøbrett.

Tala er allereie på god veg mot å bli dystre. Sist sesong arrangerte FIS 616 verdscuprenn fordelte på alle dei ulike greinene. 26 av dei vart avlyste som følgje av vêrrelaterte årsaker.

– Klimakrisa er openbert langt større enn FIS – eller idretten, for den saks skuld. Den er eit ekte vegskilje for menneskeslekta. Samtidig er det eit faktum at klimaendringane ganske enkelt er ein eksistensiell trussel mot ski og snøbrett, seier president Johan Eliasch.

Femårig avtale

FIS-toppen hevdar leiinga i internasjonal skisport ikkje ville gjere jobben dersom dei ikkje forfølgde det som blir beskrive som «alle spor som er forankra i vitenskap og objektiv analyse».

Samarbeidet med meteorologiorganisasjonen er eit ledd i dette, påpeikar Eliasch.

FIS-president Johan Eliasch presenterte ny avtale.

FIS opplyser at avtalen med WMO forpliktar dei to organisasjonane til å jobbe saman for mellom anna å synleggjere konsekvensane den stadig aukande globale oppvarminga får for snøtryggleiken på viktige vintersportsdestinasjonar.

FIS var har samtidig fått skarp kritikk for ikkje å gjere nok for å ta ned klimautsleppa og betre eigen klimarekneskap. I februar i fjor sende 143 alpinistar, med Aleksander Aamodt Kilde i spissen, eit brev til president Eliasch der dei hevda at det som blir gjort, er «utilstrekkeleg».

Avtalen strekkjer seg i første omgang over fem år, med moglegheit for automatisk fornying. Det blir vist til at avtalepartane kvart år skal definere ei liste med tiltak som skal setjast i verk.

FIS har fått kritikk

FIS viser til at fleire studiar dei siste åra har slått alarm om konsekvensane klimaendringane kan få for utøving av vinteridrett.

Franske og austerrikske forskarar gav i fjor ut ein rapport som fokuserte på 2234 skistader i 28 europeiske land. Konklusjonen var at risikoen for snømangel vil vere svært høg for 53 prosent av desse dersom den globale oppvarminga aukar til to prosent.

Ved ein auke på fire prosent stig prosenttalet til 98.

FIS var har samtidig fått skarp kritikk for ikkje å gjere nok for å ta ned klimautsleppa og betre eigen klimarekneskap. I februar i fjor sende 143 alpinistar, med Aleksander Aamodt Kilde i spissen, eit brev til president Eliasch der dei hevda at det som blir gjort, er «utilstrekkeleg».

Det vart i samband med dette lansert ei rekke potensielle tiltak, som å tilpasse terminlista slik at reiseverksemda blir halden på eit minimum.

Det norske alpinlandslaget har også gjennom ein av samarbeidspartnarane sine utfordra FIS-leiinga til å sjå på tiltak som vil redusere utsleppa.