Skeive sin kvardag i Noreg:

Diskriminering, hets og dårleg livskvalitet

Mens pride-feiringane fyller gatene med fargar og glede, minner dei oss også om den pågåande kampen for LHBT+-rettar også i Noreg. Her er 14 tal frå statistikken

Ingvild Eide Leirfall
Publisert

Korleis er det eigentleg å leve som skeiv i Noreg 2024?

Noreg ligg høgt på statistikken over likestilte land i verda, og var på 9. plass med 67 av 100 på regnbogekartet til International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) Europe og 17 prosent i befolkninga meiner at diskriminering av LHBT+-personar ikkje er eit problem i Noreg.

Sjølv om det er stadig meir utvikling for skeive sine rettar i Noreg, tal viser at mange skeive lever gode liv og fleire i befolkninga har betre haldningar til skeive enn før, fortel også tala om ein kvardag som for mange er prega av fordommar, frykt, vald, hatefulle ytringar, diskriminering og nedsett livskvalitet.

Homo blir brukt som skjellsord på skular, folk opplever å ikkje få leilegheit på grunn av seksuell orientering, blir skalla ned på bussen på veg heim frå byen, og særleg transpersonar vert utsett for massiv hets, samstundes som 22 prosent av befolkinga som meiner at kampen for LHBT+-personar sine rettar har gått for langt.

Tala som er brukt i denne saka spenner frå 2020–2024.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto | Foto: Scott Graham / Unsplash
Illustrasjonsfoto. | Foto: Joshua Stitt / Unsplash
Illustrasjonsfoto.
Foto: JC Gellidon / Unsplash
Foto: Christin Hume / Unsplash
Foto: Ben Wicks / Unsplash
Foto: Nina Hill / Unsplash
Foto: Pixelshot/Canva
Foto: Nik / Unsplash
Foto: Giu Vicente / Unsplash
Illustrasjonsfoto/kolasj: | Foto: Juan Moyano/Grafikk: framtida.no
Illustrasjonsfoto. | Foto: Eric Ward / Unsplash