Lise Klaveness vann Årets tale 2023

– Det går ikkje å endre noko utan at noko blir knust, seier ho.

Frida Tvedte Matre
Publisert

Ta ordet! delte torsdag kveld ut prisen for den beste offentlege talen for 2023 for første gong under Ta ordet!-finalen.

Ta ordet! er ein talekonkurranse for elevar på vidaregåande skule, utvikla og organisert av Retorikkgruppen ved Institutt for Informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Menneskerettar i Qatar

President i Noregs Fotballforbund Lise Klaveness vann årets pris for talen sin om fotball-VM i Qatar til FIFA-kongressen i Doha. 31. mars 2022, skriv Altinget.no.

I talen «Call for Change» om menneskerettar, openheit og likestilling retta ho som nyvalt fotballpresident sterk kritikk mot FIFA si avgjerd om å tildele fjorårets VM i fotball til det autoritære regimet i Qatar.

Talen vekte stor merksemd internasjonalt, og i går blei Klaveness heidra for sin sterke, klare og modige stemme.

– Talen er modig og bodskapen er klår, tydeleg og direkte, skriv juryen i grunngjevinga.

Takksam for å bli valt

Fotballpresidenten var sjølv i Doha under utdelinga, men uttrykka i ei videohelsing takksemd for å bli valt ut mellom fleire andre gode talarar.

– Akkurat dette med å ta ordet, tørre å engasjere seg og å meine, er noko eg er veldig oppteken av, og som eg unner og ynskjer for alle, sa ho i ei helsing til Ta ordet!-ungdommane.

Klaveness gav ungdommane råd om at dei må trene seg på å ta ordet, ein må diskutere mykje og ein må tørre å gjere feil.

– Det går ikkje å endre noko utan at noko blir knust, og det kan bli ukomfortabelt, og ein kjem til å gjere feil. Men det er utanfor komfortsona at magien skjer, fortalde ho i videoen.

Klaveness var nominert saman med: