Vann P2-lytternes romanpris: – Blir ikkje betre enn det

Jomfruhendinga i det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo blei utdeling av P2-lytternes romanpris. Matias Faldbakken sin roman om ein leirklump som kjem til live fekk prisen.

Peder Skjelten
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Søndag 16. februar blei Matias Faldbakken tildelt P2-lytternes romanpris. Utdelinga blei gjort i det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo, éin månad før opninga.

– Eg synest det var veldig morosamt å vinne P2-lytternes romanpris. Sidan juryen både er ein fagjury og folkets stemme, blir det ikkje betre enn det, sa Faldbakken til NRK.

Det var for sin femte roman Vi er fem Faldbakken fekk prisen. Handlinga i romanen skjer på Råset, tre timar nord for Oslo, der ein familiefar lagar ein leirklump som vert levande.

Valt av folket

Dei nominerte romanane til P2-lytternes romanpris blir valt ut av ein fagjury. Ein folkejury, beståande av seks leseglade, vanlege menneske, vel ut ein vinnar av dei seks nominerte romanane.

Prisen har blitt delt ut sidan 1998, og tidlegare vinnarar inkluderer Kjartan Fløgstad, Carl Frode Tiller, Brit Bildøen og Karl Ove Knausgård.

Desse var nominerte til P2-lytternes romanpris:

Foto: Aschehoug

Przewalskis hest – av Maja Lunde

Om Przewalskis hest: «Przewalskis hest er historien om verdens eneste sanne villhester, de som ble malt i huler i Frankrike, som levde i århundrer på de mongolske steppene, men som i løpet av det 20. århundret ble utryddet alle andre steder enn i europeiske dyrehager og reservater. Gjennom tre sterke fortellinger følger vi zoologen Mikhail fra St. Petersburg som på 1880-tallet reiser til Mongolia for å jakte på hestene, veterinæren Karin, som leder arbeidet med å bringe villhestene tilbake til steppene etter Sovjetunionens fall, og Eva, som i 2064 kjemper for å kunne bli boende på et nedlagt naturreservat i Norge mens samfunnet og naturen rundt henne går i oppløsning.»

 

Foto: Forlaget Oktober

Vi er fem – av Matias Faldbakken

Om Vi er fem: «På Råset, tre timer nord for hovedstaden, bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Huset på den karrige tomta har han bygget selv. Etter noen utsvevende ungdomsår har Tormod blitt en trygg og pålitelig familiemann. Men i alle familier finnes det tomrom som må fylles. Slik kommer hunden Snusken til huset på Råset. Og slik går det til at Tormod en kveld går på verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen – og dermed utfordrer krefter han ikke aner rekkevidden av.»

 

Fuglenes anatomi – av Merethe Lindstrøm

Om Fuglenes anatomi: «Hun som skriver i denne romanen har trukket seg tilbake til arbeidsrommet i Yew Tree Cottage, i en liten engelsk landsby. En ung gutt kommer for å bygge et fuglerom, om kvelden kjører hun ham til et jorde hvor han sier han bor, men det finnes ingen hus der. Mens gutten setter sammen fuglerommet, skaper hun en forbindelse via teksten hun skriver, trekker en tråd som ligner veiene gjennom det engelske landskapet, en sammenføyning mellom fortid og nåtid. Når hun ser seg i speilet, ser hun ofte moren sin, noen ganger er det døtrene hun ser. En hendelse i hennes egen barndom i Norge på sekstitallet blir et utgangspunkt for å forstå.»

Foto: Cappelen Damm

Mannen som elsket Sibir – av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz

Om Mannen som elsket Sibir: «Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet.»

 

Foto: Tiden forlag

Lavterskeltilbud av Jens M. Johansson

Om Lavterskeltilbud: «Adam Berg er førtiseks, og han er jævlig forbanna. Han er forbigått av sine forfatterkolleger, bedratt av sin kone, og usikker på hvor det ble av det politiske engasjementet han en gang hadde. Så da han opplever at også resten av verden har gått av hengslene, bestemmer han seg: Det er på tide å skrive et føkkings mesterverk om det som brenner i vår tid. Han må bare finne ut hvordan først.»

 

 

Foto: Samlaget

Det andre namnet – av Jon Fosse

Om Det andre namnet: «Kunstmålaren Asle bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han har stort sett berre kontakt med grannen Åsleik, ungkar og fiskarbonde. I Bjørgvin bur ein annan Asle, også han er kunstmålar. Dei to Aslane er venner og på eit vis dobbeltgjengarar, to versjonar av det same livet.»

 

 

 

Jon Olav Fosse meiner sjølv han var ein særling med altfor langt hår som 20-åring.
Foto: Tom A. Kolstad, Samlaget