Klimavenleg ris vart vinnaren då magasinet Popular Science skulle kåre årets nyvinning i ingeniør-kategorien.

Ida Bergitte Andersen Hundvebakke

Det skriv forskning.no. Dagens risproduksjon forårsaker store utslepp av metangass. Faktisk mellom åtte og 15 prosent av det globale metanutsleppet. Nettavisa skriv at ei gruppe forskarar har jobba i ti år for å finne ein ny måte å dyrka ris på nærast fjerne utsleppa.

LES OGSÅ: Klimaendringane dyttar vinproduksjonen nordover

Genmodifisering
For å trivst, må risplanter vekse på varme plassar med rikelege vatn, gjørme og næringsrik jord. Det same gjeld bakteriar som produserer metan. For å minke utsleppa fann forskarane eit gen i korntypen bygg, SUSIBA 2, som dei genmodifiserte inn i ris. Dette gjorde det mogleg å «flytte» karbohydrata til delen av planta som er over jorda, i staden for røtene.

På denne måten fekk bakteriane i seg færre karbohydrat, og det vart òg mindre metanutslepp.

– Prosessen gjev redusert utslepp av metan, som bidreg til å avgrense klimaendringane. Det er svært positivt, seier ein av forskarane bak studien, Christer Jansson, til forskning.no

LES OGSÅ: Matjord – eit klimaspørsmål

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 16.06
ANNONSE