– Klimaendringane vil skje saktare

Framtida
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

– Oppvarminga vil skje saktare

Dette kan gi oss meir tid til å kutte utsleppa, og litt større sjanse for å avgrense oppvarminga til to grader – noko som er målet for verdssamfunnet. Ei oppvarming på over to grader vurderast som svært farleg av mange klimaforskarar, skriv Aftenposten.

– Oppvarminga skjer saktare enn forventa, seier professor Terje Berntsen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Han understrekar likevel at dette ikkje betyr at vi kan avblåse klimakrisa.

I rapporten frå dei norske forskarane peikast det på at det på 90-talet var ein kraftig temperaturauke både i havet og i atmosfæren. Men undersøkingane viser at det same ikkje har skjedd etter år 2000.

– Funna våre tyder på at oppvarminga også vil skje saktare framover enn det modellane og scenarioa har vist fram til no, seier Berntsen.

Les siste klima-nytt her!

Professor og forskingsdirektør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret er ein av dei fremste ekspertane i landet innan klimaforsking. Han understrekar at det er stor uvisse rundt dei nye funna.

– Det er ikkje sikkert dette er det endelege svaret. Det er for tidleg å konkludere bastant. Det er gjort fleire andre forskingsarbeid som ikkje viser det same, seier han.

Også direktør i Forskingsrådet, Arvid Hallén, er forsiktig.

QUIZ: Prøv deg på den store klimaquizen vår!

– Desse resultata er svært interessante og vil få stor betydning både nasjonalt og internasjonalt dersom dei bekreftast av andre studium, seier han.

I 2011 var dei menneskeskapte CO2-utsleppa på 34 milliardar tonn – det høgste nivået nokon gong – og sidan 1992 har CO2-utsleppet i verda auka med 50 prosent. (©NPK)