Vinje-senteret «gjenopplivar» Dølen

Nynorsk Pressekontor
Publisert

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Slik såg framsida av første utgåve av Dølen ut.

– I bladet fortel vi korleis vi arbeider med å skape innhald i senteret, og vi presenterer vårt aller første vårprogram, som vil innehalde både dikting og journalistikk, seier direktør Per Magnus Finnanger Sandsmark i Nynorsk kultursentrum.

Diktaren og journalisten Vinje eksperimenterte i Dølen med det nye landsmålet som Ivar Aasen hadde laga basert på norske dialektar. Vinjes «Ferdaminne frå sumaren 1860» om kroninga av kong Karl 4. i Trondheim stod først på trykk i Dølen.

Les også portrettintervjuet med Sandsmark frå han var  nybakt direktør: – Vi må bli meir synlege i heile landet.

Byggjestart neste år

Direktør i Nynorsk kultursentrum, Per Magnus Finnanger Sandsmark. Foto: Hallvard Østrem / NPK

Stortinget, Vinje kommune og Telemark fylkeskommune har no banka gjennom løyvingar på til saman 31 millionar kroner til eit nybygg til senteret i Vinje i Telemark. Bygginga kan starte i 2019.

– Gitt av vi får finansiert innhaldet i senteret, er målet å opne bygget i 2020 og basisutstillinga i 2021, seier Sandsmark.

Vinje-senteret er organisert som ei eiga driftseining under Nynorsk kultursentrum, som òg driv Hauge-senteret i Ulvik og nettleksikonet Allkunne. Vinje-senteret arrangerer årleg festivalen Litteraturdagane i Vinje.

Etter å ha lese denne saka, er du garantert å få minst eitt poeng i vår Vinje-quiz!