Ny teknologi skal redusera matsvinn
Mykje mat blir kasta fordi ein ikkje veit kor mykje listeriabakteriar som er i maten. No kan det endra seg.
Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.
Veterinærinstituttet utviklar teknologi som gjer det mogleg å oppdaga svært små mengder listeriabakteriar i matvarer. Det skal hindra svinn.
No vert mykje mat kasta fordi det er vanskeleg å måla nøyaktig kor mykje listeria som er i matvarer. Feilmarginane er så store at det er vanskeleg å seia om mengda av listeria er over eller under grenseverdien.
– Det vert kasta store parti mat der bakterien er påvist, sjølv om det verkelege listeriainnhaldet er så lågt at det ikkje er fare for mattryggleiken. Vår metode dekkjer eit behov som andre metodar ikkje gjer, seier forskaren som leier prosjektet, Taran Skjerdal i (©NPK) Veterinærinstituttet.
Les meir: