20 år etter førre avstemming om medlemskap i EU er nei-fleirtalet større enn nokon gong. Heile 74 prosent seier nei i ei ny meiningsmåling.

(NPK-NTB):
(NPK-NTB):

Berre 16,8 prosent er for medlemskap, mens 9,2 prosent svarer «veit ikkje» på spørsmål om ein er for eller imot at Noreg blir medlem av EU, skriv Nationen.

Under folkeavstemminga i 1994 var det 52,2 prosent som svarte nei, og i den første avstemminga i 1972 var nei-fleirtalet på 53,5 prosent.

Meiningsmålinga er utført av Sentio for avisene Nationen og Klassekampen. Sentio må gå tilbake til 2005 for å finne eit ja-fleirtal på EU-målingane sine.

Om trenden held seg i eit halvt år til, vil det ha vore nei-fleirtal i befolkninga i ti samanhengande år.

LES OGSÅ: To nei og ein kamp som held fram

Fleirtal på Stortinget
Dette står i sterk kontrast til Stortinget, der det framleis er eit fleirtal mellom dei av våre folkevalde politikarar som er for eit EU-medlemskap.

Men politikarane går stille i dørene når det gjeld temaet. Både statsminister Erna Solberg (H) og Aps partileiar Jonas Gahr Støre har sagt at spørsmålet om norsk medlemskap i EU for tida er «uaktuelt».

Anne Enger, tidlegare partileiar i Senterpartiet – som fikk tilnamnet «EU-dronninga» under kampen mot norsk EU-medlemskap i 1994 – er ikkje i tvil om at den store politiske mobiliseringa som ein var vitne til for 20 år sidan har fått store konsekvensar for norsk politikk.

LES OGSÅ: Lost in translation – eit besøk til Belgia

Fikk konsekvensar
– Det viktigaste er at Noreg ikkje gikk inn i EU. Men alliansen som oppsto har også fått konsekvensar. Den raudgrøne regjeringa er eit eksempel på korleis ein klarte å byggje over nokre kløfter, som hadde eksistert lenge, seier ho til Klassekampen.

Organisasjonen Nei til EU feirar 20-årsjubileet på vis og har sitt landsmøte i helga.

Avtroppande leder i Nei til EU, Heming Olaussen, skriv i ein kronikk i Aftenposten at organisasjonen framover må arbeide for å få ei folkeavstemming om EØS-medlemskap.

Olaussen meiner ein må erstatte den noverande EØS-avtalen med ein tosidig fornya handelsavtale med EU.

LES OGSÅ: Nja til EU

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 15.57

LES OGSÅ

ANNONSE