Dei som har problem med matlaginga til jul ber mamma om nødhjelp. No får ho avlastning av krisetelefonen SOS Julemat.
mm
I nesten alle norske heimar blir det laga mat til jul som ein ikkje lagar elles i året. Det skjer ikkje utan problem, viser ei undersøking Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøt.
– Prestasjonsangsten kan kome krypande når svigermor forventar sprø svor på ribba og hjemmebakte småkaker, seier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat til Newswire. 
Det er knytt store forventningar til julematen, og mange set æra si i at resultatet blir perfekt. 
– Men når det er eit år sidan sist, er det vanskeleg å hugse steiketider og temperaturar. Mange blir stressa, dei finn ikkje oppskrifter og ringjer mor i panikk, seier Kringlebotn. 
 
Krisehjelp 
Gjennom fleire år har folk kunna ringja opplysningskontorene med spørsmål om julemat. I år er tilbodet samla i servicetelefonen SOS Julemat, som er open i heile desember. 
Her får du snakke med fagpersonar som har utdanning i matlaging, som kokkar, faglærere og andre matrådgjevarar. 
– SOS Julemat er ein krisetelefon for umiddelbar hjelp. Me kan assistera med det meste. Men er risgrøten svidd eller kalkunen frosen same kveld som han skal serverast, må ein nok tenkja alternative løysingar, seier Åse Kringlebotn. 
Matrådgjevarane har vore borti mange krisesituasjonar gjennom løpa til årane. 
– Ofte handlar det om å tenkja kreativt og halde hovudet kaldt i ein stressa situasjon. 
SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808. Du kan få hjelp med julebaksten i adventstida og middagshjelp på julaftan, i romjula og på nyttårsaftan. 
Tenesta er gratis. 
 
Internett viktig 
I 94 prosent av norske heim blir det laga matrettar i jula som ein ikkje lagar elles i året, viser ei undersøking Synovate har gjort for MatPrat. 
Står ein fast, opplyser 46 prosent at dei ringar mor eller andre nære familiemedlemmer for å be om råd. 
– Alle ringar til mor, ikkje berre dei unge. Men spesielt blant dei mellom 25 og 39 år er det veldig mange som ringjer til mor når dei er usikre på julematen, seier marknadsanalytikar Gunnar Thoen i MatPrat. 
Internett er no vorte han nest største informasjonskjelda for julemat, der 44 prosent søkjer råd, hjelp og oppskrifter. Kokebøker kjem på tredjeplass. 
Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 15.28
ANNONSE