– Idrett skaper fred

Svein Olav B. Langåker
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Det er det internasjonale organet Peace and Spora som held prisutdelingen. Organisasjonen set fokus på andre organisasjonar som fremjar fred gjennom idrett. Styreleiar i East Africa Cup, Bjarte Øen, meiner den typen heider er viktig.

– For spelarar, frivillige og samarbeidspartnarar i East Africa Cup er dette motivasjonen. Samstundes viser det at arbeidet vårt er viktig, fortel Øen til Krik.no. Cupen blir arrangert ved foten av Kilimanjaro i Tanzania kvart år. Målet er å styrkja born og unge gjennom idrett.

Nøgde
I grunngjevinga frå juryen heiter det at ”East Africa Cup er eit årleg arrangement som får ungdomar til å skape ein skilnad i lokalsamfunnet, gjennom idrett.” Det særeigne med denne turneringa er representasjonen på cupen.

– Det er mange ulike omsyn både historisk og kulturelt sett. Deltakarane kjem frå ei rekkje land og ulike folkegrupper, seier kommunikasjons- og nettverksansvarleg i CHRISC og East Africa Cup, Jon Frydenborg. Svein Olsen, i Norsk Folkehjelp meiner idrett er eit riktig veivalg mot fred.

– Det er ingen ting som gjer oss meir til likemenn, enn det å spele fotball saman, fortel Olsen, som òg er ein av initiativtakerne bak cupen. Han meiner fokus på samhald og resultat gjer det mykje enklere å leggje konfliktar til side.

Unik cup
Mange samarbeidspartnarar og rett fokus, har gjort cupen vellukka for deltakarane.

– BBC lærer blant anna opp frivillige på mediehandtering, Noregs Idrettsforbund held foredrag for spelarane om hiv og AIDS og Right to Play lærer andre om konfliktløsning, seier Øen. Den aller viktigaste samarbeidspartneren er likevel dei som bidreg frivillig.

– Vi fokuserer på å gje dei lokale høva, slik at dei kan utvikle seg. No ser vi resultat ved at tidlegare deltakarar er med på organiseringa av turneringa, fortel Øen. Å ha ein cup som gir både glede og nye høve er viktig.

– Fattigdom er ikkje fravere av evner, men av høve. Vi trur at alle menneske har eit talent, og det skal dei få finne og utvikle hos oss, fortel Frydenborg til krik.no. Sjølve prisutdelingen vil føregå i Monaco, 3. desember i år.

Faktaboks

– Vart arrangert første gongen i 2004.
– Formålet er å styrkja born og unge gjennom idrett.
– 46 lag frå 8 nasjonar deltek i cupen.
– Har vorte nominert til idretten sin fredpris som blir arrangert av Peace and Spora.
– Det er KRIK (Kristen Idrettskontak), CHRISC (Christian Sport sin Contact), Norsk folkehjelp og MYSA (Mathare Youth Sport sin Assosiation) som står saman for å arrangere turneringa.