Med «Louder Than Bombs» konkurrerer regissør Joachim Trier for tredje gong om prestisjefylte Nordisk råds filmpris.

NTB-Veronica Karlsen
NTB-Veronica Karlsen
Faktaboks

Nominert til Nordisk råds filmpris

* Noreg: «Louder Than Bombs». Regi / Manus: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt. Produsent: Thomas Robsahm.
* Danmark: «Under sanden». Regi: Martin Zandvliet. Manus: Martin Zandvliet- Produsent: Mikael Rieks
* Finland: «The Happiest Day in the Life of Olli Mäki» («Hymyilevä mies»). Regi: Juho Kuosmanen. Manus: Mikko Myllylahti / Juho Kuosmanen. Produsent: Jussi Rantamäki.
* Island: «Småfugler» («Þrestir»). Regi: Rúnar Rúnarsson. Manus: Rúnar Rúnarsson. Produsent: Mikkel Jersin.
* Sverige: «Etterskjelv» («Efterskalv»). Regi: Magnus von Horn. Manus: Magnus von Horn. Produsent: Madeleine Ekman

LES FAKTALUKK FAKTA

Trier var også nominert med «Reprise» (2007) og «Oslo, 31. august» (2011).

No er han nominert igjen, og dei mednominerte er manusforfattar Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

Dramaet «Louder Than Bombs» er ein internasjonal samprodusert film der Trier har skrive manuset saman med Eskil Vogt.

Hovudrollene blir spelt av Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn og Amy Ryan. Filmen hadde verdspremiere i hovudkonkurransen under filmfestivalen i Cannes i mai i fjor.

Den norske juryen strekar under i si grunngiving at filmen undersøkjer sorg på stillferdig vis, gjennom eit flytande organisk og originalt filmspråk, som tar vare på dei ulike kjensleladd tilstandane til karakterane.

Anerkjenning
«Det er ei stor anerkjenning for oss og resten av teamet som har vore med på å lage filmen, og vi er utruleg glade over at juryen valde «Louder Than Bombs» som kandidat til Nordisk råds filmpris».

Det seier dei nominerte, regissør Joachim Trier, manusforfattar Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm, i ei felles utsegn.

Dei legg vidare vekt på at filmen er eit heilt rett nordisk samarbeid – med fagsjefar frå både Noreg, Sverige og Danmark involvert.

«Louder Than Bombs» er tidlegare premiert med Kanonprisen og Amandaprisen, for høvesvis beste regi, og beste manus.

Nordisk råds filmpris er pålydande 350.000 danske kroner og i år blir den delt ut for 13 gong.

Sterk danske
Nominert til prisen er også danske «Under Sanden». Dramaet, som fekk norsk premiere 24. juni, førte til mange debattar i heimlandet, og den har vakt oppsikt – og vunne prisar – langt utanfor Danmarks grenser.

Handlinga krinsar rundt eit knippe tyske tenåringar som i kjølevatn av krigen blir dett til å rydde miner på vestkysten av Jylland.

Karakterane i filmen er fiktive men handlinga byggjer på ei reell historie.

– Mineryddarane blei kalla krigsfangar eller frivillige. Men i realiteten var dei rettslause. Dei fekk dårleg med mat og nokre av dei mista livet av svolt. Andre igjen døydde eller blei stygt skadde som følgje av sjølve mineryddinga, sa skodespelar Roland Møller i møte med NTB. I filmen spelar Møller den fiktive danske sersjanten Carl, som er sett til å leie mineryddinga på ei vakker dansk strand. Det grufulle arbeidet står i grell kontrast til det pittoreske strandmiljøet.

Møller meiner filmen er universell:

– Den formidlar ikkje berre ein bit lite kjent historie. Den seier også noko meir generelt om krig og om mekanismane og hatet som oppstår.

No er altså regissør Martin Zandvliet, manusforfattar Eskil Vogt og produsent Mikael Rieks nominert til Nordisk råds filmpris for den sterke historia.

Oppdatert: onsdag 24. mai 2017 16.11
ANNONSE